zondag 24 februari 2013

Terug uit Keulen


Donderdagochtend vertrokken we voor een stadsbezoek aan Keulen. Ondanks zo nu en dan een sneeuwbuitje en zonder winterbanden (nou ja, de banden van de Quasqai zijn stoer genoeg) arriveerden we rond 13 uur in Keulen.
Bij de Zoo kun je prima parkeren in een P+R garage met de tram naar het Hauptbahnhof voor de deur. € 2,60 per dag.

Ik had een hotelletje geboekt zo'n 100 meter van de Dom. De Dom van Keulen is een bijzonder geval. Een gotische kathedraal waarvan de bouw begon in 1246. Zoals vaker gebeurde met deze eeuwenlange bouwprojecten bleef de kerk onvoltooid. In 1814 vond men oorspronkelijke tekeningen voor de kathedraal terug uit 1310. Ze bevatten het ontwerp voor de voorzijde (westkant) van de kathedraal met de twee torens. Tussen 1842 en 1880 is dit gotische ontwerp alsnog uitgevoerd.

Aan de buitenkant is het een grote grijze steenklomp maar binnen ervaar je duidelijk de mengeling van een oud gotisch ontwerp en een veel jongere uitvoering die de kathedraal een heldere en kalme sfeer geeft.

Daarna naar het Ludwigmuseum voor moderne kunst. Vooral de kelder met Pop-art word je vrolijk van. Maar soms ook stil van verwondering zoals bij de Studioscene van John de Andrea (Denver 1941).








De plek om in Keulen iets te drinken en te eten is een Brauhaus. Wij hebben persoonlijk niets met bier maar Keulen des te meer. Gelukkig staat er in het Brauhaus ook witte en rode wijn op de kaart. Plus authentieke Keulse gerechten.
Früh am Dom, bij ons hotel om de hoek, was ons aangeraden en terecht. Over 3 panden en 3 verdiepingen verdeeld allemaal hoekjes waar je kunt zitten, alles verbonden met trappen en gangen met een gezellige drukte van mensen van binnen en van buiten Keulen. Om een glas bier te drinken met Happen Leberwurst of voor een dagschotel. Wij kozen voor Rheinische Sauerbrat, een heerlijk gerecht van stoofvlees met een zoetzure saus vol vruchten en rozijnen plus aardappelknoedel.

Keulen is ook een leuke winkelstad. Ons favoriete warenhuis is Karstadt, bezoek vooral de delicatessen afdeling in de kelder.

's Middags terug naar Nederland om in Jachtslot Molenhoek te dineren met Jan Mol en zijn vrouw Bep Bouten. Een mooi diner op een bijzondere locatie, veel interessante gespreksstof in aangenaam gezelschap.

Nanne





Geen opmerkingen:

Een reactie posten