zaterdag 16 maart 2013

Aleppo, Syrië 2009 Nationaal Museum

Zaterdag 6 juni 2009 bezoeken we het Nationaal Museum in Aleppo. Het hoofdthema is de archeologie van Syrië.
Er is een kleine expositie van Neanderthal-kinderen die in de buurt van Aleppo zijn gevonden. Hun botjes liggen zorgvuldig bij elkaar gezocht in de moderne vitrines. De levensechte reconstructie van een kindje van een jaar of 2 is bijzonder ontroerend. Zo lang geleden en toch zo net als wij.

De felgekleurde terracotta brood en cake vormen uit Mari maken je helemaal vrolijk.

Kleitabletten in allerlei maten, uit Ebla en Ugarit, vertonen brandsporen van de verwoesting van deze steden. Ebla in plm. 2200 BC en Ugarit plm. 1200 BC. Er zijn kleitabletten in klei envelopjes en rolzegels met miniatuur stripverhaaltjes.
Veel beelden van donkergrijs basalt, onder andere van Gilgamesj en Enkidu.

Het museum is niet rijk, airco is er niet of doet het niet, het is er zeer warm, maar er zijn prachtige voorwerpen te zien. Gelukkig zijn er wel sponsors. Ieder land dat heeft meegeholpen aan opgravingen heeft een eigen vitrine met belangrijke vondsten en daar is Nederland ook bij.

In het museumwinkeltje verontschuldigt men zich dat er nog geen catalogus beschikbaar is.

In 2009 had Aleppo geweldige restaurants. Van buiten meestal onzichtbaar, verborgen achter dikke muren en houten deuren. Ben je eenmaal door de poort dan kom je op een verrassend grote binnenplaats. Er groeien bomen en er bloeien bloemen. Een fijne nevel van water houdt de atmosfeer koel en aangenaam. Ons favoriete restaurant was Kasr el Wali. Onvindbaar als je het niet kent. Op een late avond zitten we er op een lage bank met veel kussens. Voor ons een tafeltje met een groot koperen blad. We smullen van de cherry-kebab, de 'local wine' en het geroezemoes van de vrolijke Syrische mensen om ons heen.

Maart 2013
De opstand tegen het regime van Assad duurt nu al 2 jaar. Hoe zou het toch zijn met de Syrische mensen en kinderen die we in 2009 hebben ontmoet? En wat is er nog over van de schatten die we in het museum bewonderd hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten